Monday, January 23, 2012

23 Ocak EUR/USD rapor ve 24 Ocak tahminleri


23 Ocak Cuma Forex piyasalarında işlem yapanlar için fırsatlarla dolu bir gün oldu. Öncelikli paritem olan Euro/Dolar için durum özellikle ilginçti. Önce Asya piyasaları satışlarla açıldı. Kuzey Amerika’da 1.2930 dan kapanan piyasa Asya pazarında 1.2860 civarlarına kadar inerek başaldı güne. Oradan yavaş yavaş toparlanarak 1.290 seviyesinin üstüne tekrar attı kendini. Avrupa piyasalarında öğleden sonra Almanya’dan gelen başarılı bono ihracı ve Yunanistan’ın borç yapılandırma konuşmalarında gelişme ihtimali artınca parite Türkiye saati ile 12:00 civarında 1.2920 den 1.2990 a fırladı. Amerikan piyasaları da olumlu havaya katılınca Avrupa kapanışı son 21 günlük zirve olan 1.3045 civarında oldu. Ancak sonradan Amerikadan gelen kar satışları ile parite 1.3000 civarına kadar tekrar geriledi. Ben bu yazıyı yazarken NYSE kapanışına doğru 1.3030 civarlarına geri yükselmişti parite.

Grafikte de göründüğü üzere iki gün üst üste düşen bandın üstünde kapanış yaptık. Bu da kanalın kırılma ihtimalinin artık iyiden iyiye belirdiğini gösteriyor. Ancak hemen heyecan yapıp Euro fırlar demek için çok erken. Uluslararsı Döviz piyasası için Euro almak için pek bir neden hala yok. Ve her ufak zıplama ile iyi haber ihtimalleri satın alınıyor. Gelecek ilk kötü haber ile Euro tekrar bir aşağı trend kanalı çizmeye başlayabilir kendisine. Mesela İspanya’dan gelen resesyon ihtimnali ve 2012 için beklenen yüzde 1.5 luk daralma beklentisini piyasalar çok fazla kale almadılar. Yarın bir gün bu ufak ama dikakte alınmayan haberlerin etkisini göreceğiz.

Temel analizde olumluya doğru değişen bir şey zaten çok fazla yok hala. O yüzden olur da vadeli opsiyon (yani bir nevi ileri kumar) piyasasında işlem yapıyorsanız vadesi bir kaç saatten uzun Euro yükselir opsiyonu satın almayın. Ne olacağımız hala belli değil.

Grafikteki mavi diktörtgen eğer düşüş kanalından çıktıysak girmemiz muhtemel olan yatay bandı temsil ediyor. Açık mavi yatay çizgi ise Ekim 2011 dip noktası olan 1.3128 seviyesi. Şu anda oluşacak yatay kanal için bu seviye üst sınırı yani kuvvetli direnç noktasını meydana getiriyor. Eğer bir gün daha düşüş bandının üstünde (tercihan 1.3020 nin üstünde) kapanış yaparsak gün içerisinde bu direnç seviyelerini test edebiliriz.1.2760 – 1.2780 arasında da kuvvetli destek bulacağız artık .

24 Ocak Salı için bir kaç gündür verdiğim tavsiyeyi tekrar edeceğim. Temel göstergeler hala Euro için pozitif değil. Ve menkul kıymet piyasasının temel kurallarından birini unutmamak gerekiyor: hem teknik hem de temel göstergeler aynı yönü gösteriyorsa piyasanın tersine işlem yapma!. Bu günkü yükseliş ile kısa vadeli hareketli ortalamalar da, teknik göstergeler de AŞIRI ALIM ya da SAT göstermeye başladı. Uzun veya orta vade için yükseliş beklemeyen yatırımcılar için bu kar realizasyonu için biçilmiş kaftan. Dolayısıyla temel göstergeler AL demedikçe veya çok olumlu haberler çıkmadıkça direnç noktalarına her seyahat kar satışlarını da getirecek.
Asya açılışını beklemek yine doğru hareket olacak. 1.31 I yukarı doğru kırmaz isek  1.3070 – 1.2980 bandında hareket edeceğiz diye düşünüyorum. 1.3050, 1.3060 civarında SHORT pozisyon alınıp 1.3020 – 1.3000 için geri alım gözlenebilir. Yİne aynı şekilde 1.3000 test edildiğinde 8-10 pip kar için günlük alım denemek mümkün olacaktır.
Bol kazançlar.

No comments:

Post a Comment